Popis produktu
Tuhle moderní sladkost miluje celý svět. Přestože příprava makronek patří k těm složitějším, určitě stojí za vyzkoušení!Za recept děkujeme @navidlickublog.
INGREDIENCE (asi 35 makronek o průměru 4 cm)
Makronky
- 150 g cukru krystal
- 40 g vody
- 110 g bílků
- 150 g mandlové mouky
- 150 g cukru moučka
Ganache z bílé čokolády a manga
Pyré z manga
- 1/2 zralého manga
- 1 lžíce cukru krystal
POSTUP RECEPTU
- V rendlíku lehce promíchej cukr krystal s vodou a dej na mírný plamen. Bez míchání nech přijít k varu. Jakmile teplota cukrového sirupu (rozvaru) stoupne na zhruba 108-110 °C, začni šlehat polovinu bílků (55 g) do husté pěny. Když teplota dosáhne 118 °C, sirup za stálého šlehání vlij tenkým pramínkem k bílkům. Snaž se trefit mezi stěnu mísy a metly (na stěně mísy by se ihned srazil a metly by ho zase mohly rozstříkat po celé kuchyni). Poté šlehej na vysoké otáčky, až sníh tvoří tuhé špičky, je lesklý a krémový a mísa má na dotek pokojovou teplotu.
- Zatímco se šlehá sníh, v mixéru se sekacími noži promixuj 10 vteřin cukr moučku s mandlovou moukou. Tím se všechny ingredience pěkně spojí a rozbijí se ztuhlé hrudky cukru, zároveň ale mixuj pouze krátce, aby se z mandlí zbytečně neuvolnil tuk.
- Zbylé bílky (55 g) v míse důkladně spoj s mandlovou směsí. Vzniklá hmota je poměrně tuhá, takže se neboj do stěrky pořádně opřít.
- Ušlehaný bílkový sníh natřikrát vmíchej do mandlové směsi. Ze začátku je hmota hodně tuhá a hutná, ale jak se postupně zapracovává sníh, stává se tekutější. Ideální stav je, když pomalu padá/stéká ze stěrky a dá se jí jakoby nakreslit osmička. Málo zamíchaná hmota zanechá na makronkách špičky, přemíchaná se zase na plechu příliš rozteče a makronky budou bez nožičky.
- Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm naplň makronkovou hmotou a zajisti.
- Plechy vylož pečicím papírem (budete potřebovat 3 plechy, záleží na jejich velikosti a rozmístění makronek, každopádně makronky musíš nastříkat všechny naráz, makronková hmota by jinak zřídla). Zdobicí špičku drž kolmo nad plechem, asi 1-1,5 cm vysoko, na plech tvoř kolečka o kousek menší než šablona, ještě se trochu roztečou do stran. Každým plechem několikrát bouchni o zem nebo stůl, aby se makronky zbavily vzduchových bublin. Zbylé bublinky, které by během pečení mohly způsobit popraskání makronek, propíchni párátkem.
- Troubu si předehřej na 140 °C, horkovzduch. Makronky peč 16 minut na spodní mřížce. Na plechu je nech lehce zchladnout, pak teprve sloupni.
A jak na náplň?
- V mikrovlnce opatrně rozpusť čokoládu, přidej teplé pyré z manga a vymíchej hladký krém. Poté vmíchej i máslo a mrazem sušené mango. Dej do lednice zchladnout, ganache postupně zhoustne na pevný krém (trvá to zhruba 2-3 hodiny).
Tip: Ganache občas promíchej, houstne pak rovnoměrně a nedělá se na ní škraloup. Pokud by zhoustla příliš, můžeš ji opatrně povolit v mikrovlnce - na nejnižší výkon a po několika vteřinách vždy promíchat.
A jak na pyré?
- Dužinu z manga nakrájej na malé kostky a dej do menšího rendlíku spolu s cukrem, podlij trochou vody (cca 50 ml by mělo stačit). Na mírném plameni povař, až mango změkne a většina vody se odpaří. Může to trvat 5-15 minut. Zbylou tekutinu slij a mango rozmixuj na pyré.